fallback

Швейцария е първата страна, пласирала 10-годишни ДЦК при отрицателна доходност

През март инфлацията в страната спада най-силно от три години насам, след като по-високият курс на местната валута понижи цените на износа

17:40 | 08.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател

Швейцария е първата страна, която пласира 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) при отрицателна доходност. Това се случва, след като косвените ефекти от програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на активи продължават да се проявяват на пазарите, пише Financial Times.

С доходност от -0,055% инвеститорите всъщност заемат 232,51 млн. франка (222,4 млн. евро) на швейцарското правителство до 2025 г.

В Европа цените на облигациите скочиха в навечерието на старта на програмата за количествени улеснения на ЕЦБ, а инвеститорското търсене на безопасни убежища заради Гърция и други геополитически събития, които продължават да създават несигурност, расте.

Редица страни в Европа предлагат по-краткосрочни ДЦК с отрицателна доходност, но това е първият път, в който 10-годишният дълг на развита държава се продава с отрицателна възвръщаемост.

Швейцария изненада пазарите през януари, като изостави тавана на франка спрямо еврото. След това франкът поскъпна, а ефектите започват да се проявяват, видимо и от последните данни за инфлацията.

През март инфлацията в Швейцария спада най-силно от три години, след като по-високият курс на местната валута понижи цените на износа.

В третия месец на 2015 г. дефлацията се оказва 0,9% на годишна база – най-ниското ниво на индекса на потребителските цени от юни 2012 г., предава Bloomberg. Статистиката отчита месечна инфлация от 0,3 на сто.

Докато цените на местните стоки се покачват с 0,3%, тези на стоките, предназначени за износ, намаляват с 4,3% на годишна база.

През март Централната банка на Швейцария посочи, че очаква през тази година икономиката да пострада от най-големия спад на потребителските цени от шест десетилетия насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
fallback